Loading...

Medjunarodne selidbe sa decom

Sve više je parova koji traže usluge medjunarodne selidbe sa decom. Većina njih odlazi i kompletno se preseljava u inostranstvo. Da bi vam olakšali medjunarodno preseljenje celokupne porodice pročitajte nekoliko saveta kako bi sve to lakše i jednostavnije prošlo.

Pričajte sa decom o predstojećoj medjunarodnoj selidbi

Prvo i najvažnije, komunicirajte s njima. Recite im sve o čemu znate vezano za selidbu i ohrabrite ih da vam postave što više pitanja. Odgovorite na njihova pitanja u potpunosti i istinito, koliko je to moguće. Pokažite im da ste pozitivni u pogledu vašeg medjunarodnog preseljenja; to će im pomoći da se osećaju pozitivno.
Pre nego što odete iz rodne zemlje ili grada, povedite svoju decu do njihovih omiljenih mesta i pravite što više fotografija.
Ako su vaša deca dovoljno stara, ohrabrujte ih da budu u kontaktu sa svojim prijateljima, i da razmenimo kontaktne podatke, fotografije i druge suvenire.
Ohrabrite ih da naprave beležnice koristeći fotografije svog prethodnog doma, grada, škole i prijatelja, kao i svojih omiljenih mesta.

Pakujte se zajedno za selidbe

Uključite svoju decu u postupak pakovanja stvari za selidbu, učinite im da se osećaju kao učesnici; čak ih možete uključiti u izbor kuće. Možda će im biti uzbudljivo da prate vas kod pregleda kuća. Takođe će pomoći u smanjenju straha i anksioznosti od selidbe u nepoznato.
Pomozite svojoj deci da nauče o novoj zemlji i gradu i potražite uzbudljive aktivnosti koje treba raditi zajedno kao porodica: zoološki vrtovi, parkovi, muzeji, festivali itd. Nemojte da zaboravite da im kažete o ovim aktivnostima – oni mogu postati srećnije i više uzbuđen nego vi sami! Proverite na mreži i sigurno ćete pronaći veb stranicu sa slikama i opisi.
Potražite lokalne klubove i organizacije kojima se vaša deca mogu pridružiti da bi mogla lako se sprijatelji. Što se ranije integrišu, brže će se prilagoditi.
Neposredno pre same selidbe u inostranstvo spakujte omiljene stvari dece kao što su igre i knjige u svojim kutijama sa imenima na etiketama. Ako ih imate nekoliko deca, planirajte da imate po jednu kutiju po detetu.
Iako će selidba poremetiti vašu rutinu, pokušajte da zadržite dnevnu rutinu svoje dece isto koliko je to moguće. To će im pomoći da se nose sa novom okolinom.
Dopustite svojoj deci da otpakuje svoje kutije i odlučuje o aranžmanu i ukrašavanje sopstvenih soba.

Pomozite deci oko škole nakon selidbe

Nakon selidbe provedite što više vremena sa svojom decom i pripazite o njihovim rezultatima u školi. Pokažite im da ste zainteresirani za njihove škole i prijatelje postavljajući im pitanja jer će vam možda biti žao reći o tome.
Posetite njihove nastavnike; pratite ih u školu kako biste im pomogli da se osete opuštenije.
Iako se neka deca prilagođavaju brže od drugih, nastavnici obično očekuju decu da se u svojoj novoj školi osećaju ugodno otprilike šest nedelja. Zato dajte detetu vreme da se naselite pre nego što počnete da brinete.
I na kraju, ključ prilikom kretanja sa decom je zabava!